WE CULTIVATE PASSION,
WE NOURISH TRADITION
Company history
Founded in 1996, the Stamati company is an open-air window on Calabrian biodiversity.
The family-run company has the cultivation of vineyards and winemaking as its main activity and also deals with rural tourism. The quality and authenticity of the product is guaranteed by its use, for
production, of the artisanal method, which includes, among other things, pressing with the traditional press.
The wines produced are pure Sangiovese, Gaglioppo, Magliocco and Malvasia.
The birth
of our vineyards
I vigneti Stamati crescono rigogliosi, adagiati sui morbidi fianchi delle alture del Pollino, area naturale con la più alta biodiversità d’Europa, affacciati su un terrazzo naturale che dà sul Golfo dell’antica Sibari, accarezzati dal sinuoso vento che sale dal mar Ionio.
Situati a 690 Mt. sul livello del mare, i vigneti godono di un microclima raro, garantito da escursioni termiche tra il giorno e la notte, che consentono agli antociani presenti nella buccia degli acini, di sprigionare un colore molto particolare rispetto a quello del Sangiovese comunemente noto.